Health Watch en COPD

COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease en is een chronische aandoening van uw longen. Het is een verzamelnaam voor onder meer de longziekten chronische bronchitis en longemfyseem, longaandoeningen die u hinderen om voldoende lucht en zuurstof te kunnen inademen. Omdat COPD een chronische aandoening is zal u er last van blijven houden en kunt u er niet van genezen. Het is een aandoeningen met ernstige benauwdheid als belangrijkste kenmerk. Als u COPD heeft, komt u daarom vaak adem tekort. Er zijn talloze ontstekingen in de longen (chronische bronchitis) en de longblaasjes kunnen langzaam vergaan (longemfyseem). Hierdoor heeft u in het dagelijkse leven last van een aantal klachten, zoals: benauwdheid, hoesten, kortademig zijn, moeheid, weinig spierkracht en verandering van uw gewicht. U heeft door uw COPD aanzienlijke last van een verminderde longfunctie, bent veel sneller vermoeid, vaak aanzienlijk minder mobiel en tot minder activiteiten in staat. Het is gebleken dat veel trainen en bewegen noodzakelijk is om de fitheid en gezondheid nog op acceptabel niveau te houden. Daarom trainen nu veel van uw lotgenoten al bij fysiotherapeuten en fitnessclubs. Veel bewegen, trainen en gezond leven leidt tot een afname van het aantal ziekenhuisopnames, het medicijngebruik en het optreden complicaties in en door uw aandoening.

Om u te helpen en te coachen in het dagelijks bewegen en trainen, ook buiten de omgeving van de fysiotherapiepraktijk hebben we de COPD-Watch voor u ontwikkeld. Deze Health Watch voor COPD bestaat uit een meethorloge, een programma (app) op een smartphone en een website. U kunt hiermee zelf uw hartslag en zuurstofsaturatie meten tijdens en na oefeningen en op willekeurige andere momenten op de dag. De app biedt u ook de mogelijkheid om oefeningen te doen en geeft directe informatie en feedback over uw vorderingen en gewoontes.

De app op de smartphone geeft de meetwaarden weer, evenals het patroon over langere tijd. Ook bevat de app een bewegend stoplicht poppetje dat afhankelijk van uw vorderingen rood, oranje of groen kleurt en meer gaat bewegen als u dat ook doet. Al uw meetgegevens kunt u uploaden (sturen) naar een eigen, afgeschermd deel van een database. Zo krijgt u meer inzicht in uw gezondheid en kan u ook op afstand advies krijgen van de benadelend arts of fysiotherapeut als u hem of haar inzage geeft in uw gegevens.

Links: Longfonds - Top Fysiotherapie