Over de Health Watch voor COPD, de COPD-Watch

De COPD-Watch is een meethorloge met app om zelf aspecten van uw gezondheid te meten, te volgen over langere tijd en mogelijk te verbeteren door o.a. meer te bewegen. De COPD-Watch meet uw hartslag, zuurstofsaturatie en mate van beweging en laat u meer bewust worden van uw eigen status en de vorderingen. De app biedt u de mogelijkheid om oefeningen te doen, zelf met de health watch te meten, automatisch te laten meten en geeft directe informatie en feedback over uw vorderingen en gewoontes. De COPD-Watch is in eerste instantie ontwikkeld voor mensen die last hebben van COPD. Als u last heeft van COPD kunt u met de watch zelf meer proberen te trainen en bewegen, niet alleen bij uw fysiotherapeut, maar ook thuis en op het werk.

De meetband van het horloge bevat een zogenaamde sensor waarmee de hartslag en het relatieve zuurstofgehalte in uw bloed gemeten kan worden, evenals de mate van beweging. De app op de smartphone geeft de meetwaarden weer, evenals het patroon over langere tijd. Ook bevat de app een bewegend stoplicht poppetje dat afhankelijk van uw vorderingen rood, oranje of groen kleurt en meer gaat bewegen als u dat ook doet.

De ontwikkeling van horloge, app en website is gedaan door het team van SCINT en haar medische partners (Maxima Medisch Centrum, Topfysiotherapie Oss en Kaatsheuvel, Vereniging Topfysiotherapie, Maatschap Fysiotherapie de Heikant, Medisport) en bij de ontwikkeling zijn een aantal gebruikersgroepen en medische professionals actief betrokken geweest om vanaf de praktijk directe input te leveren voor deze versie van het complete health watch systeem voor COPD. In het tweede en derde kwartaal van 2013 zullen testen met het complete systeem plaatsvinden en zullen de feedback en gebruiksresultaten verwerkt worden in het health-watch systeem.

Ook werken we aan een versie van de health watch voor Parkinson’s Disease (meten van traagheid, tremor, activiteit), het lang zelfstandig thuis blijven wonen (live@home) en het zelf prikken van en meten in bloeddruppels (Bloedspot) voor zelf thuiszorg, oncologie, psychiatrie etc.